Uniunea Europeană a blocat importurile de cereale în Polonia și alte patru țări din cauza temerilor că produsele cu costuri reduse vor dăuna afacerilor fermierilor. Intervenția EU a venit după protestele fermierilor polonezi care au rămas cu cerealele nevândute sau au fost forțați să le vândă mai ieftin atunci când s-au confruntat cu prețurile mai mici din Ucraina.
Subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, Krzysztof Ciecióra a explicat: „Le-am îndeplinit cererea principală, adică stoparea presiunii importurilor de cereale din Ucraina.”
Deși decizia UE, susținută de guvern, aduce o ușurare temporară, ea nu ea nu a fost văzută ca o soluție pe termen lung de fermierii polonezi, care se tem că în câteva luni se vor confrunta din nou cu aceleași probleme.
„Astăzi se spune că va fi complet închis dar până pe 15 septembrie, nu ne oferă practic nimic”, a spus Wieslaw Gryn, unul din fermierii polonezi nemulțumiți pentru Euronews. „Agricultura nu este o profesie pe termen scurt, ci pentru ani de zile. Fermierii au pierdut rapid beneficiile pentru că vindeau la un preț mult mai mic”.
„Astăzi practic nu știm ce să semănăm, ce să creștem pentru a-l face comercializabil. Acest lucru subminează stabilitatea. Până și contactele dintre mori și fabricile de amestecare a furajelor s-au rupt, unde existau deja cicluri permanente de aprovizionare”, a spus mai departe Gryn.
Analiștii au explicat motivele pentru protejarea producției interne
Mulți analiști insistă că agricultura poloneză trebuie protejată, pentru că este ecologică și respectă standardele Uniunii Europene, dar contribuie, în același timp și la creșterea securității alimentare în Europa.
„Problema concurenței Ucrainei în agricultură este foarte serioasă”, a declarat Sonia Sobczyk-Grygiel de la Polityka Insight, care oferă informații și cercetări pentru factorii de decizie.
„Pe ce se bazează? Din cauza faptului că Ucraina are condiții foarte bune pentru producția agricolă, are o forță de muncă mai ieftină.”
„Lecția de învățat este că polonezii ar trebui să se pregătească și să dezvolte o strategie transversală, dar este și un apel către Uniunea Europeană să estimeze, atunci când iau decizii, consecințele unor astfel de reglementări.” a încheiat Sobczyk-Grygiel.
Blocarea importurilor de cereale din Ucraina este doar temporară și nu satisface niciuna dintre cele două părți. Având în vedere beneficiile cooperării, precum și legăturile Ucrainei cu Uniunea Europeană, este necesară o soluție pe termen lung.
CITEȘTE ȘI:
[…] Importurile de cereale din Ucraina sunt blocate de UE […]